TikTok и ByteDance заведоха дело, опитвайки да блокират закон на Байдън

Платформата се използва от 170 млн. американци

08.05.2024 | 08:48 Редактор: Беатрис Младжова
TikTok и ByteDance заведоха дело, опитвайки да блокират закон на Байдън

Компаниите TikTok и ByteDance заведоха дело пред съда в САЩ в опит да блокират закона, подписан от президента Джо Байдън, който може да забрани на платформата за кратки видеа да работи в страната. Платформата е използвана от 170 млн. американци, пише Ройтерс.

Компаниите са завели делата си пред Апелативния съд на САЩ за окръг Колумбия, твърдейки, че законът нарушава конституцията на САЩ на редица основания, включително нарушаване на Първата поправка за защита на свободата на словото. Законът, който беше подписан от Байдън на 24 април, дава на ByteDance срок до 19 януари да продаде TikTok или ще бъде изправена пред забрана в страната.

"За първи път в историята Конгресът прие закон, чийто предмет е една-единствена социална платформа и който закон налага национална и постоянна забрана", отбелязаха компаниите в документите по делото.

Белият дом съобщи, че иска прекратяване на китайската собственост по съображения за националната сигурност, а не забрана на TikTok.

Породена от притеснения сред депутати в САЩ, че Китай може да достигне до данни на американците или да ги шпионира с приложението, мярката беше одобрена с голямо мнозинство в Конгреса само седмици преди да бъде въведен. TikTok отрича да е споделяла или да има намерение да споделя данни на потребители в САЩ, като обвини американските конгресмени в документите по делото, че насърчават "спекулативни" притеснения.

Четете повече в investor.bg.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС