OpenAI и Microsoft са обвинени в нарушаване на авторските права на медии

Предлагали дословни откъси от пълни статии и подвеждащи доклади

01.05.2024 | 20:53 Редактор: Толя Стоянова
OpenAI и Microsoft са обвинени в нарушаване на авторските права на медии

Американски вестници съдят OpenAI и Microsoft заради чатботове с изкуствен интелект. Технологичните компании са обвинени в нарушаване на авторските права на медиите при обучението на технологията зад чатботовете ChatGPT и Copilot.

Вестниците, сред които са "Ню Йорк Дейли Нюз" и "Чикаго Трибюн", са собственост на Alden Global Capital, базирана във Флорида инвестиционна компания, която създаде втората по големина американска вестникарска група.

"Ответниците са иззели милиони статии на издателите, защитени с авторски права, без разрешение и без заплащане, за да подхранват комерсиализацията на своите генеративни продукти за изкуствен интелект, включително ChatGPT и Copilot (на Microsoft)", се казва в исковата молба.

"Както ще покаже този иск, ответниците трябва да получат съгласието на издателите за използване на тяхното съдържание и да заплатят справедлива стойност", пише в жалбата.

OpenAI и Microsoft също така бяха обвинени в предлагане на дословни откъси от пълни статии, както и в приписване на подвеждащи или неточни доклади. Другите вестници, участващи в иска, са: The Orlando Sentinel, The Sun Sentinel of Florida, The San Jose Mercury News, The Denver Post, The Orange County Register и The St. Paul Pioneer Press.

OpenAI отвърна на жалбата с изявление: "Полагаме големи грижи да подкрепяме новинарските организации в нашите продукти и в процеса на проектиране".

OpenAI изтъкна конструктивните партньорства и разговори с много новинарски организации по целия свят за проучване на възможности, обсъждане на всякакви проблеми и предоставяне на решения. Това се отнася за новинарските агенции, които са сключили партньорства с подкрепения от Microsoft стартъп, вместо да се обърнат към съда. Сред тях са Асошиейтед прес, "Файненшъл таймс", "Аксел Шпрингер", "Льо Монд" и испанският конгломерат "Приса Медиа", предаде БГНЕС.

Предявеният иск много наподобява дело, заведено от "Ню Йорк Таймс" през декември, в което OpenAI е обвинена в кражба на съдържание за обучение на мощния си изкуствен интелект.

В този случай OpenAI категорично отвърна на удара, твърдейки, че използването на публично достъпни данни, включително новинарски статии, за общи цели на обучение е справедливо

Снимка: БГНЕС