Telegram спря чатботовете на украинските служби

Някои от тях се използват за комуникация с живеещите в контролираните от Русия райони

29.04.2024 | 10:11 Редактор: Вяра Димова
Telegram спря чатботовете на украинските служби

Чатботовете на Службата за безопасност на Украйна (СБУ), Агенцията за военно разузнаване на Украйна (ГРУ) и Министерството на цифровата трансформация, използвани за събиране на информация за руските войски в окупираните територии, са изчезнали от Telegram и не са достъпни.

Telegram, най-популярното приложение за изпращане на съобщения в Украйна, изигра ключова роля за поддържането на канали за комуникация с гражданите, живеещи в окупираните от Русия територии.

Чатботът на Telegram на Агенцията за военно разузнаване на Украйна, t.me/gur_official_bot, се използваше за комуникация с живеещите в контролираните от Русия райони и с тези, които желаеха да се включат в борбата срещу руските сили. Каналът позволяваше на хората да публикуват информация за руските военни позиции, оборудване, противовъздушна отбрана, движение на войските и др.

Чатботовете на СБУ и на Министерството на цифровата трансформация - t.me/stop_russian_war_bot и t.me/evorog_bot - служеха за подобна цел. Агенцията за военно разузнаване на Украйна потвърди, че нейният бот е бил блокиран.

"Ръководството на платформата Telegram необосновано блокира редица официални ботове, които се противопоставиха на военната агресия на Русия срещу Украйна, включително и "Главния разузнавателен бот", написа агенцията в официалния си канал в Telegram, цитирана от БГНЕС.

Агенцията подчерта, че ситуацията не влияе на сигурността на личните данни на потребителите, но предупреди Русия да не създава фалшиви ботове със сходни имена. Военното разузнаване заяви, че премества бота на други платформи и напомни, че вместо него потребителите все още могат да използват Signal, WhatsApp или електронната поща на Proton.

Снимка: pixabay