Изкуственият интелект може да е пръв помощник срещу кибератаки

Много компании правят само вътрешен анализ от страх от репутационен риск

29.04.2024 | 09:51 Редактор: Елеонора Танева
Изкуственият интелект може да е пръв помощник срещу кибератаки

Опитът на отделите по киберсигурност може да помогне чрез изкуствен интелект да се предотвратят следващи кибератаки. Често цел на хакерските атаки са финансовите компании, които пазят чувствителна информация, която струва много пари.

Хакерите използват изкуствения интелект за атаките си, за да намират слабости чрез информацията изпратена към генеративния изкуствен интелект, заяви директорът на хостинг компания Петър Маринов пред 
Bloomberg TV Bulgaria.

"Ако повече компании развиват вътрешен изкуствен интелект, а не използват общодостъпните, ще бъдат по-защитени, тъй като информацията няма да е публична и ИИ може да бъде обучен специално за нуждите на компанията. Компаниите могат да развиват собствени протоколи за сигурност по този начин, което ще повиши сигурността им", заяви Маринов.

Той допълни, че в България често компаниите не обичат да разкриват информация за кибератаките срещу тях, което би помогнало за научаването на моделите на ИИ с цел превенция.

"Понякога хората се страхуват от репутационен риск, не използват съответния инструментариум, като много малко хора знаят, че в България имаме форма за докладване на тези инциденти и има национален екип реакция при инциденти с киберсигурнсотта. Много често се случва след като атаката е овладяна и източникът е адресиран всичко да приключи, като евентуално киберспециалисти в дадените фирми да направят собствен вътрешен анализ. В същото време ако тази информация бъде подадена на един генеративен ИИ, той може да анализира и да изготви модел, по който да вземе решение и това решение да бъде общодостъпно на всички ползватели на дадения ИИ", препоръча експертът.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: pixabay