"Мъртвите" космически апарати могат да компроментират земната атмосфера

Космосът всъщност не е гигантска самопочистваща се празнота

19.04.2024 | 22:00 Редактор: Деси Николова

Мъртъв космически апарат с размерите на камион се възпламенява с плазма и се пулверизира на прах и отпадъци, докато разкъсва йоносферата и атмосферата. Това се случва със сателитите за интернет услуги по време на повторното им влизане в атмосферата. Когато през следващото десетилетие бъде разгърнато пълното съзвездие от сателити, компаниите ще извеждат подобни апарати в орбита на всеки час, тъй като този вид интернет изисква хиляди подобни апарати. А това може да компрометира земната атмосфера или дори магнитосферата, пише The Guardian.

Космическите предприемачи залагат на сателитите за еднократна употреба като ключ към ново средство за богатство. В момента има близо 10 000 активни сателита и компаниите работят възможно най-бързо, за да изведат още десетки хиляди в орбита – като се очаква общият брой да достигне 1 милион през следващите три до четири десетилетия.

"Можем да стигнем до 100 000 сателита за 10 до 15 години", споделя Джонатан Макдауъл от Центъра за астрофизика "Харвард-Смитсониън". Тези сателити захранват хиперсвързани интернет услуги и може да превърнат някои милиардери в трилионери – с цената на обгръщането на планетата с токсичен боклук.

Проблемът е, че пространството, противно на общоприетото схващане, всъщност не е гигантска, самопочистваща се празнота. Космосът съдържа системи като магнитосферата, които ни поддържат живи и снабдени с кислород, като защитават нашата атмосфера. Пространството около нашата планета е плазмен пашкул, в който се крие живот.

Лесно е да се предположи, че магнитосферата е твърде обширна и здрава, за да може човечеството някога да окаже влияние върху нея, но дали това наистина е така?

Четете повече в investor.bg

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 седмица
КОМПРОМЕНТИРАНЕ-то, равно ли е на КОМПРОМЕТИРАНЕ- то?За един приятел питам, щото не му е ясно ! Сигнализирай за неуместен коментар