Google уволни служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

От компанията посочиха, че ще продължат да разглеждат случая

18.04.2024 | 21:45 Редактор: Беатрис Младжова
Google уволни служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Google е глобила 28 служители, след като те са участвали в протести срещу Project Nimbus - съвместен договор с Amazon.com за $1,2 млрд. за предоставянето на изкуствен интелект и облачни услуги на израелското правителство и военните, пише Bloomberg.

Протестът, който е воден от организацията No Tech for Apartheid, се е провел във вторник в офисите на Google в Ню Йорк, Сиатъл и Сънивейл, Калифорния. Протестите в Ню Йорк и Калифорния са протекли в близо 10-часова седяща стачка, а други са документирали случващото се, включително предавайки на живо в Twitch. 9 души са арестувани във вторник вечер по обвинения в незаконно влизане.

Няколко работници, участвали в протестите, включително такива, които не са участвали пряко в седящата демонстрация, са получили съобщение от групата за връзки със служителите на компанията, което ги информира, че са пуснати в отпуск. В сряда вечерта работниците са били информирани, че са уволнени от компанията.

"След като бяха отказани няколко искания за напускане на помещенията, органите на реда бяха ангажирани да ги отстранят, за да се гарантира безопасността на офиса. Приключихме индивидуалните разследвания, които доведоха до прекратяване на трудовите правоотношения с 28 служители, но ще продължим да разглеждаме случая и да предприемаме необходимите действия", посочиха от Google.

Протестите се случиха само ден преди израелското правителство да одобри петгодишния си стратегически план за преминаване в облака в рамките на Project Nimbus и за разширяване на дигиталните си услуги. Израелското министерство на отбраната и военните бяха посочени в държавните изявления като партньори на проекта, както и други държавни ведомства.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС