Слънцето ще се превърне в основен енергоизточник до 2050 г.

7 държави в света произвеждат 100% от тока си от ВЕИ

17.04.2024 | 15:01 Редактор: Толя Стоянова
Слънцето ще се превърне в основен енергоизточник до 2050 г.

Намаляващите разходи за изграждане на слънчевите панели през последните години са довели индустрията до "необратима точка" и вероятно соларната енергия ще бъде основният енергиен източник през 2050 година, показа проучване на Университета в Екситър, цитирано от The Independent. Изследователите посочват, че изглежда целите при фотоволтаиците са не само достижими, но и необратими.

"Слънчевата енергия е най-широко разпространеният енергоизточник на Земята и тя става все по-привлекателна икономически след увеличаване на инвестициите", се казва още в проучването.

В последната година отново има бум в зелената енергия, като един от основните двигатели се оказа Европейският съюз. Енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна, насърчи повече държави да се обърнат към своите енергоизточници, както и да увеличат инвестициите във възобновяеми енергийни източници.

Проучване на Станфордския университет на базата на данни за 2021 г. и 2022 г. показва, че седем държави по света произвеждат електроенергията си изцяло от възобновяеми енергийни източници - водни централи, соларни панели, вятърни турбини или геотермални източници. Това са Албания, Бутан, Непал, Парагвай, Исландия, Етиопия и Демократична Република Конго.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС