Изкуственият интелект може да се окаже както помощ, така и заплаха за енергийните мрежи

Той използва огромни масиви от данни

12.04.2024 | 20:39 Редактор: Беатрис Младжова
Изкуственият интелект може да се окаже както помощ, така и заплаха за енергийните мрежи

Изкуственият интелект (AI) може да промени всичко - от начина, по който се диагностицира рак, до създаването на послания за рекламни кампании, пише в коментар The Wall Street Journal. Докато се учи да прави това, изкуственият интелект използва огромни масиви от данни и може да срине енергийните системи. Центровете за данни, свързани с AI, се оказват огромни потребители на енергия - една обикновена заявка за ChatGPT използва 10 пъти повече енергия от търсенето в Google.

Според изчисленията на Arm, компания за дизайн на чипове, въпреки че има методи за енергийна ефективност, поддържането на центровете за данни, свързани с изкуствения интелект в САЩ, ще коства 25% от произведената енергия към 2030 г. спрямо 4% в момента.

По ирония на съдбата обаче именно AI може да намери най-добрия начин за енергийни спестявания - например поддържайки системите за охлаждане и отопление, както и за осветление в жилищата в оптимално състояние, пише WSJ. По данни на Международната агенция за енергетика (МАЕ) на експлоатацията на жилищни и търговски сгради се пада около 30% от енергийното потребление в световен мащаб. Към 1/3 от нея се губи от неефективно използване.

Енергийната ефективност може да се окаже ключова за климатичните цели, посочва още WSJ и припомня, че според изчисленията на саудитския петролен гигант Aramco през последните 15 години мерките за пестене са довели до намаляване на потреблението на енергия с 90 млн. барела петролен еквивалент на ден. Приносът на зелената енергия - соларна и вятърна, например е 15 млн. барела на ден.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pixabay