Ултравиолетови лампи премахват 99,8% от вирусите в стаята

Безопасни са за хората - няма риск от ефекти върху кожата или очите

06.04.2024 | 12:33 Редактор: Толя Стоянова
Ултравиолетови лампи премахват 99,8% от вирусите в стаята

Нова технология използва светлина, за да унищожава вирусите във въздуха в затворени помещения. Far-UVC светлината премахва 99,8% от вирусите, без да вреди на хората, твърдят учените от Колумбийския университет в САЩ.

UVC, или гермицидната ултравиолетова светлина е технология, използваща определени вълни с дължина между 180 и 280 нанометра, за да се справя с вредни микроорганизми. Недостатъкът на съвременните UVC лампи е, че са вредни за човешкия организъм - дългото облъчване със светлината води до зачервяване и риск от сериозни изгаряния, както и увреждания на очите. Затова лампите се активират единствено в празна стая.

Новият вид ултравиолетови лампи far-UVC използват светлина с дължина 222 нанометра и могат да работят безопасно и в помещение, пълно с хора. Освен че няма риск от ефекти върху кожата или очите, far-UVC е по-ефективна в премахването на вредни патогени от стаята, които могат да преминат във въздуха.

Приложението на UV-C е добър метод за дезинфекция и стерилизация. Специализирани лампи с UVC светлина се прилагат не само в премахването на вируси в помещения, ами и в производството на хранителни продукти, почистване на повърхности и стерилизиране на опаковки и медицински инструменти. 

Четете повече в puls.bg.

Снимка: БГНЕС