Русия успешно изстреля ракета "Союз" към МКС въпреки трудното начало

Забавянето на "Союз" е последното от поредица неуспехи за Роскосмос

23.03.2024 | 15:46 Редактор: Деси Николова
Русия успешно изстреля ракета

Русия успешно изстреля ракета "Союз" с екипаж до Международната космическа станция (МКС) след неуспешен опит по-рано тази седмица, съобщава Ройтерс.

Очаква се мисията "Союз МС-25" да се качи на МКС на 25 март в 18:10 ч. московско време, според публикация в Telegram на руската космическа агенция Роскосмос, която излъчи изстрелването.

На борда са руският командир Олег Новицкий, беларуската Марина Василевская и астронавтът на НАСА Трейси Колдуел Дайсън. Първите двама, плюс астронавта на НАСА Лорал О'Хара, трябва да се върнат на 6 април.

Първоначално изстрелването беше планирано за 21 март и беше отменено секунди преди излитането поради проблеми с електрическата енергийна система на ракетата, припомня Роскосмос.

Това беше първият път в историята, когато Русия трябваше да прекрати изстрелването на пилотиран космически кораб непосредствено преди излитането, пише вестник "Комерсант", позовавайки се на експерти от индустрията. Съветският съюз имаше подобен случай през 1969 г.

Забавянето на изстрелването на "Союз" е последното от поредица неуспехи за Роскосмос, която загуби много чуждестранни клиенти от 2022 г. насам. През август руски роботизиран космически кораб се разби, докато се опитваше да кацне близо до южния полюс на Луната.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС