Това е бъдещето ни: Световният мобилен конгрес показа впечатляващи нови технологии

Прозрачни лаптопи и хуманоидни роботи са сред тях

01.03.2024 | 11:15 Редактор: Деси Николова
Това е бъдещето ни: Световният мобилен конгрес показа впечатляващи нови технологии

Световният мобилен конгрес в Барселона официално приключи вчера, след като събра около 100 хил. души от световната телекомуникационна индустрия на едно място. Традиционно събитието се използва за обсъждане на ключови въпроси в бранша, представяне на нови технологии, иновации и за търсене на сътрудничество в различни области.

Темите, които доминираха MWC Barcelona 2024, бяха изкуственият интелект, 5G и облачните услуги. На този фон редица компании избраха мястото, за да покажат по-интересните си нови предложения и концептуални идеи.

Хуманоидният робот Ameca

Въпреки че през годините големите звезди на MWC Barcelona бяха хора като лидера на Meta Platforms Марк Зукърбърг и лидера на Netflix Рийд Хейстингс, тази година шоуто открадна хуманоидният робот Ameca. Роботът използва голeмия езиков модел GPT 4 на OpenAI, за да води разговори като човек. Освен това може да се шегува, да рисува и да изразява емоциите си.

Ameca е развит дотолкова, че може да прави жестове и мимики, което прави взаимодействието с него още по-близко до човешкото. На този етап това е най-развитият хуманоиден робот в света и е дело на британската компания Engineering Arts. Ameca има камери в очите си и микрофон в ушите, които потребителите не могат да видят. Освен това работи, когато е свързан с интернет, и се захранва с батерия.

Концептуалният лаптоп на Lenovo с прозрачен дисплей

Китайският технологичен гигант Lenovo използва MWC Barcelona, за да покаже ново концептуално устройство – лаптоп с прозрачен дисплей, наречен ThinkBook Transparent Display Laptop Concept. 17,3-инчовият MicroLED екран в действителност е прозрачен. На фона на всички усилия на потребители и регулатори по света да се погрижат за поверителността на потребителските данни, при този модел всичко, изписано на екрана, може да бъде видяно от околните, независимо дали гледат лаптопа отпред или отзад.

Разбира се, това е само концептуално устройство. Lenovo твърди, че това е футуристичен поглед към изкуствения интелект на персоналните компютри, сливайки дигиталната и физическата среда.

Четете повече в investor.bg

Снимки: БГНЕС