Квантовата комуникация гарантира киберзащитата на страната ни

Шефът на МВР Калин Стоянов бе награден от БАН

23.02.2024 | 11:48 Редактор: Тодор Петров
Квантовата комуникация гарантира киберзащитата на страната ни

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов получи почетен плакет и грамота за високия принос на МВР в развитието на квантовите технологии и комуникационния суверенитет на Република България. Отличието връчи професор Август Иванов, директор на Института по роботика на БАН, в рамките на посещение на Националния център за квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска - КВАЗАР.

"Квантовата комуникация е първата по рода си технология, която ще гарантира пълна защита на информацията в сферата на киберсигурността", отбеляза министър Стоянов.

Център Квазар към Института по роботика на БАН ръководи изпълнението на Националния план на България за изграждане на квантово-комуникационна мрежа в страната ни, който се реализира под координацията на Европейската комисия, в съответствие с единната европейска инициатива EuroQCI.

Сред официалните гости на събитието бяха академик Юлиан Ревалски, Председател на Българската академия на науките, академик Чавдар Руменин, ръководител на Център за компетентност КВАЗАР, доцент Лъчезар Георгиев - ръководител на Националния план на България за изграждане на квантово-комуникационна мрежа и заместник-директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН, както и представители на научната общност и водещи експерти в сферата на киберсигурността.