Идва безжично зареждане на електромобили: Ето как работи

Използва се магнитен резонанс и зарядна подложка

20.02.2024 | 22:00 Редактор: Деси Николова
Идва безжично зареждане на електромобили: Ето как работи

Някой ден автомобилите със зареждане от електрическата мрежа може да не се нуждаят от щепсел. Водачите на електромобили просто ще спират на специализирано място за паркиране, когато е време да се заредят, ще изчакват да се включи лампичката на таблото, след което ще слизат от автомобила и ще продължават деня си.

Това е обещанието за безжично зареждане на електромобили - индуктивен пренос на електрони, който ще премахне необходимостта от всички тези досадни кабели. Множество стартъпи от години работят за създаването на свят, в който безжичното зареждане да стане масово явление, а с нарастването на броя на електромобилите се увеличава инерцията за осъществяване на тази мечта. Компаниите се обединяват около стандартизирана технология, производителите на автомобили започват експерименти с безжични устройства, а общините планират случаи на използване. Дори Tesla Inc. проявява интерес.

Но все още има големи пречки, сред които са бавните скорости на зареждане, средствата и интересите, необходими за изграждането на станции и привличането на повече производители на автомобили. Макар че на хартия зареждането без кабел звучи чудесно, технологията е изправена пред същия парадокс, който влияе на разпространението на обществените контакти: По-голямото потребителско търсене би могло да накара автомобилните компании да започнат безжично зареждане, но ръстът на търсенето на електромобили се спъва отчасти от притесненията относно общественото зареждане.

"Ако бях производител на автомобили, вероятно щях да се въздържа да го поставя на превозно средство днес, само защото няма никакви безжични зарядни устройства", казва Майкъл Вайсмилър, програмен ръководител за научноизследователска и развойна дейност в областта на електрификацията в Службата за автомобилни технологии към Министерството на енергетиката на САЩ. 

"За да има смисъл от това, наистина трябва да видим инфраструктурата и превозните средства да се внедряват едновременно", допълни той.

Безжичното или индуктивно зареждане на електромобили работи чрез използване на магнитен резонанс и зарядна подложка за генериране на поле, което предава енергия. Когато бобина в приемник под автомобила се изравни с бобина в подложката за зареждане, приемникът улавя тази енергия и я подава към акумулатора на автомобила. Технологията е подобна на безжичното зареждане на телефони, което също изисква приемник и изравнени намотки, но системите за електромобили могат да работят при разстояние 250 мм.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay