Предстои революция в автомобилната индустрия в Европа

Местните производители ще обединяват сили заради китайските конкуренти и Tesla

20.02.2024 | 14:23 Редактор: Тодор Петров
Предстои революция в автомобилната индустрия в Европа

След като китайските конкуренти и Tesla разкриха конкурентните слабости на най-големите производители на автомобили за масовия пазар в Европа, става ясно, че необходимостта от спешни действия нараства, като подходът на обичайния бизнес се оказва в губеща опция.

Volkswagen, Renault и Stellantis обмислят немислимото, проучвайки изграждането на връзки със заклети съперници, за да произвеждат по-евтини електрически превозни средства и да отблъснат екзистенциалните заплахи, които са надвиснали над тях, пише Bloomberg.

Става все по-видно, че в бъдеще компаниите, които не са годни да се изправят пред китайската конкуренция, ще изпаднат в беда, предупреждава Карлос Таварес, главен изпълнителен директор на Stellantis NV – компанията, създадена от сливането между Fiat Chrysler и френската PSA Group през 2021 г. 

Преди това Таварес посочи, че европейската автомобилна индустрия е изправена пред "кървава баня", ако не се адаптира.

Ръководителите на компаниите от индустрията обсъждат идеи, вариращи от обединяване на ресурси за разработка до сливане на бизнеси, за да се конкурират по-успешно по време на прехода към електрификация. Следващите месеци ще са от решаващо значение.

Докато натискът върху европейските производители на автомобили да продават повече електромобили се засилва, подкрепяните от държавата производители в Китай навлизат на пазара с модели, които често са по-добри и по-евтини.

Неуспехът на европейските производители да наберат преднина в прехода с работещ план Б рискува катаклизъм в индустрия, която дава работа на около 13 млн. души и формира 7% от икономиката на ЕС.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 3
грешна политика
преди 2 месеца
Спирането на автомобилите с ДВГ е най-голямата грешка на европейските производители! Но, такава е Партийната линия! Електрическите коли още поне 20 години ще бъдат нежелани от голяма част от населението в Европа! Скъпи, нетрайни и няма къде да се зареждат и обслужват! Сигнализирай за неуместен коментар