Край на преписването: AI помага на учители да надхитрят ученици

Приложение може да генерира различен тест за всеки на изпита

17.02.2024 | 09:28 Редактор: Елеонора Танева
Край на преписването: AI помага на учители да надхитрят ученици

Ново приложение подкрепя учителите в образователния процес и слага край на преписването в клас. То има редица предимства пред ChatGPT. Това заяви основателят на СмартТест  Александър Попов, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Една от функциите на приложението, която намалява възможността за преписване, е разработването на различен тест за всеки ученик. Другото, което много улеснява учителите, е стриктният режим, който не позволява да сменят екрана, докато решават тест. Допълнително предимство също така е, че учениците не могат да правят екранни снимки на телефона, за да ги разпращат и на други класове.

"С помощта на изкуствения интелект учителите имат възможността да създават тестове. Една от основните цели е да се спести възможно най-много време на учителите от разработване на тестове и проверяване. Чрез AI могат автоматично да генерират тест спрямо конкретно зададена тема или урок", обясни Попов.

В много училища обаче няма възможност за провеждане на теста на компютър за всеки ученик, което не позволява на учителите да се възползват от предимствата за защита срещу преписване. "Затова платформата позволява тестът да бъде решаван и от мобилни устройства", каза гостът в предаването.

"Учителят може да избира в кои въпроси да вмъкне изкуствен интелект, да ги редактира, със сигурност обаче трябва да се проверяват от учителя“, потвърди Попов. 

Според Попов едно от най-големите предизвикателства в българското образование е масовото преписване сред ученици и именно затова приложението се фокусира върху този проблем.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)