Биткойните харчат ток за добив, колкото e потреблението на Австралия

Службата за енергийна информация на САЩ е идентифицирала 137 обекта, разположени в 21 щата

03.02.2024 | 17:36 Редактор: Толя Стоянова
Биткойните харчат ток за добив, колкото e потреблението на Австралия

Електроенергията, необходима за поддържането на добива на биткойни през миналата година се е равнявала на тази, потребявана от страни като Гърция и Австралия. Това става ясно от доклад на американската Служба за енергийна информация, цитиран от Bloomberg. Агенцията е използвала данни от индекса Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI), както и от самите обекти за добив.

"CBECI изчислява електроенергията, поддържаща за добива на биткойни през 2023 г., на около 0,2% до 0,9% от световното търсене на електроенерегия. На базата на тези изчисления световното потребление на електричество при криптовалутния добив е приблизително същото, както общото електрическо потребление съответно на Гърция или Австралия", се посочва в текста.

Консумираната електроенергия от добив на криптовалута само в САЩ представлява 0,6% до 2,3% от цялото търсене в страната през 2023 г. Въпреки че добивът на токени в САЩ започна още преди 10 години, напливът на компании се засили, след като Китай сложи кръст на индустрията през май 2021 г. През последните три години редица големи миньори излязоха на пазара в САЩ, разполагайки се в богати на енергоизточници щати като Тексас и Ню Йорк. До момента Службата за енергийна информация на САЩ е идентифицирала 137 обекта, разположени в 21 щата.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС