За първи път от много време биткойнът поскъпна до рекордни нива

Основната криптовалута продължава своето възстановяване през настоящата година

04.12.2023 | 14:07 Редактор: Искра Ангелова
За първи път от много време биткойнът поскъпна до рекордни нива

Биткойнът поскъпва с близо 5%, надвишавайки бариерата от 40 хил. долара, като основната криптовалута продължава своето възстановяване през настоящата година поради очакванията за намаляване на лихвените проценти и перспективата за по-голямото ѝ търсене от сектора на борсово търгуваните фондове.

Водещата цифрова валута поскъпва с 4,85% към 41 653 долара, достигайки най-високо ниво от април 2022 г., когато имаше сериозен трус на криптопазарите след колапса на стейбълкойна TerraUSD, допринесъл за обезценката с 2 трлн. долара на цифровите активи.

От началото на 2023 г. насам биткойнът успя да нарасне с над 150%.

Инвеститорите са все по-убедени, че Федералният резерв е приключил с повишаването на лихвените проценти, докато инфлацията в САЩ се охлажда, като вече очакват понижаване на лихвите на даден етап през следващата година.

Криптоиндустрията също така очаква резултата от заявления от компании като BlackRock Inc. за стартиране на първите спот биткойн борсово търгуван фондове (ETF) в САЩ. Агенция Bloomberg очаква партида от тези продукти да спечели одобрението на Комисията за ценни книжа и борси до януари. Инвеститорите са все по-уверени, че Комисията по ценни книжа и борси на САЩ ще одобри преобразуването на Grayscale Bitcoin Trust в ETF, информира БНР.

Оптимистите сред инвеститорите твърдят, че натискът за ограничаване на съмнителни практики и бъдещите ETF сигнализират за зряла крипто индустрия и потенциал за по-широка инвеститорска база.

Скокът на биткойн през 2023 г. изпреварва поскъпването на активи като глобални акции и златото.

Снимка: БГНЕС