Двойно е поскъпнал биткойнът за година - ще достигне ли $40 хил.?

За 11 месеца токенът се е възстановил с около 130% от срива на дигиталните активи през 2022 г.

01.12.2023 | 13:10 Редактор: Вяра Димова
Двойно е поскъпнал биткойнът за година - ще достигне ли $40 хил.?

Един от основните въпроси за спекулантите в сектора на криптовалутите е колко голяма е вероятността биткойн да достигне 40 000 долара. Годината навлиза в заключителната си фаза, а независимо от хаотичното си движение, криптовалутата е поскъпнала почти двойно от януари насам.

През последните 11 месеца токенът се е възстановил с около 130% от срива на дигиталните активи през 2022 г., изпреварвайки инвестиции като акции или злато. Комбинацията от надеждите за намаляване на лихвените проценти на Федералния резерв през следващата година и очакванията, че САЩ ще позволят първите си спот борсово търгувани фондове (ETF) върху биткойн, създадоха силен еликсир.

Ралито издържа на засилените мерки в САЩ, които вкараха Сам Банкман-Фрийд зад решетките за измама в FTX и наложиха на водещата криптоборса Binance и нейния основател Чанпън Джао огромни глоби. За оптимистите стремежът към ограничаване на съмнителните практики и неотдавнашният прилив на заявления за ETF сочат към съзряване на индустрията и потенциал за по-широко приемане на криптовалутите.

"За да стигнем до 40 000 долара, просто се нуждаем от това одобрение за спот Bitcoin ETF", каза Фиона Синкота, старши анализатор на финансовите пазари в City Index Ltd. Наскоро токенът изгуби част от импулса си, отчасти поради големите колебания в акциите и валутите, които привлякоха вниманието на инвеститорите, каза тя.

Bloomberg Intelligence очаква партидата от ETF върху спот биткойн в САЩ да получи одобрение от Комисията по ценни книжа и борси до януари. Възстановяване на залозите за лихвени проценти или неочаквани затруднения за борсово търгуваните фондове могат да попречат на биткойн, но засега настроенията са оптимистични.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: pixabay