ЕС проверява големи производители на автомобилни гуми за картел

Имало е координация в цените, включително чрез публични съобщения

30.01.2024 | 22:55 Редактор: Елеонора Танева
ЕС проверява големи производители на автомобилни гуми за картел

Офиси на компании за производство на гуми, сред които Continental AG и Nokian Renkaat Oyj, са обискирани от антитръстовите служби на Европейския съюз заради опасения, че са планирали да фиксират цени, което може да им донесе високи глоби.

В изявление Европейската комисия в Брюксел съобщи, че компаниите, чиито имена не се посочват, са заподозрени в участие в пазара на нови гуми за леки автомобили, микробуси, камиони и автобуси, които се продават в Европа.

Регулаторният орган на ЕС "е загрижен, че между проверяваните дружества е имало координация на цените, включително чрез публични съобщения", се казва в изявление, изпратено по електронна поща.

Базираната в Хановер, Германия, компания Continental заяви в изявление, изпратено по електронна поща, че е част от проверката на ЕС. Акциите поевтиняха с 3,1% в 16:20 ч. във Франкфурт, докато основният индекс в страната напредна.

Финландският производител на гуми Nokian Renkaat Oyj също заяви, че в централата му в Нокия, Финландия, е била извършена изненадваща проверка и че сътрудничи на разследващите. Потвърждението доведе до спад на акциите на компанията с цели 4,8% в Хелзинки.

Френският доставчик Michelin не отговори веднага на исканията за коментар. Акциите поевтиняха с 1,2% по време на търговията в Париж, като намалиха по-ранния си спад в цената от 3,3%.

Проверката на ЕС е последната от поредицата скандали и проблеми, които обхванаха Continental през последните години.

Германският производител на гуми и доставчик на автомобилни части вече претърпя хакерска атака и проблеми с контрола на качеството на своите индустриални и автомобилни маркучи. Поради това миналата година назначи член на управителния съвет, отговарящ за риска, съответствието и вътрешните одити.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: pixabay