Какви нови смартфони да очакваме през 2024 г.?

Големите продуктови премиери започват още този месец

15.01.2024 | 10:52 Редактор: Тодор Петров
Какви нови смартфони да очакваме през 2024 г.?

2024 г. вече е тук, а с това се засилват и очакванията към новите модели телефони, които компаниите по света ще ни представят.

Големите продуктови премиери започват още този месец. На 17 януари предстои Galaxy Unpacked – събитието на Samsung Electronics, на което южнокорейският гигант трябва да покаже новите модели от серията Galaxy S24. Става дума за три устройства – Galaxy S24, Galaxy S24+, както и Galaxy S24 Ultra.

Именно тази премиера се очаква да зададе тона за целия пазар на тази година. От тийзъра за събитието става ясно, че Samsung прегръща технологията за изкуствен интелект и отваря чисто нова пътека за надпревара на пазара на смартфони.

Като пример за новите функции, които Galaxy AI ще донесе в смартфоните на гиганта, от Samsung дават AI Live Translate Call, или превод по време на разговор, извършван автоматично от изкуствения интелект.

По-късно през годината се очаква да видим новите сгъваеми модели на компанията – Galaxy Z Fold6, както и Z Flip6. В тази категория Samsung продължава да е категоричен лидер, макар че устройствата стават все по-достъпни за потребителите, а все повече производители посягат към сегмента.

На 11 януари Honor представи новите си модели Magic6 и Magic6 Pro. Устройствата имат извит LTPO AMOLED дисплей и работят с чипсета Snapdragon 8 Gen 3 на Qualcomm. Magic6 пристига с 6,78-инчов екран, чиято резолюция е 1264x2800 пиксела. Pro версията пък е с дисплей с резолюция 1280x2800 пиксела. Тук Honor залага на подобрени камери. При Magic6 Pro е добавен 3D ToF сензор, който позволява по-прецизно лицево разпознаване. Другият акцент е върху селфи камерите, които са 50-мегапикселови. Pro моделът има 50MP утраширокоъгълна камера, както и 180MP телефото камера с два пъти и половина оптично приложение, както и 100 пъти дигитално приближение.

От своя страна, Xiaomi вече показа в Китай новите си ключови модели Xiaomi 14 и 14 Pro, които се очакват и на европейския пазар, с премиера на Мобилния конгрес. При тях акцентът отново пада върху камерите, разработени в сътрудничество с Leica, както при по-ранните модели, но и върху въвеждането на новата операционна система HyperOS. По-късно през годината вероятно компанията ще представи и Ultra модел от 14-а серия.

Есента по традиция ще е белязана от новите модели iPhone. Преди това обаче фокусът на Apple ще бъде върху първата ѝ нова продуктова категория от появата на Apple Watch. В началото на февруари в САЩ ще започнат продажбите на очилата със смесена реалност Vision Pro. 

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС