МВР съветва как да се предпазим от интернет измами

Често използвана схема са т.н. "романтични" измами

12.01.2024 | 12:00 Редактор: Деси Николова
МВР съветва как да се предпазим от интернет измами

Интернет технологиите дават достъп до разнообразна информация, различни видове забавления и игри, онлайн пазаруване, както и възможност за бърза комуникация. Неограничени възможности за всичко, но в това число и за измами. Виртуалното пространство е залято с безброй обяви, но как потребителите да разпознаят истинските от онези, зад които се крият измамници? Винаги трябва да се проявява предпазливост, особено когато попадаме на атрактивни предложения и реклами за супер изгодни сделки и чудесни продукти.

При онлайн пазаруване, проучете уеб сайта, вижте мнения. Плащайте само с помощта на сигурна платежна услуга. Използвайте кредитни карти, има по-голям шанс да получите парите си обратно. Винаги съобщавайте в полицията за всеки подозиран опит за измама, дори ако не сте станали жертва, съветват от МВР.

Разчитайки на доверието ви, измамниците могат да влязат например във Facebook профила ви и да го управляват вместо вас. Най-често на лични съобщения изпращат до приятелите ви молба за плащания на покупки от интернет сайтове, с обещанието, че после ще ви възстановят сумата. Не предоставяйте лични данни и такива за банкови сметки и пароли за интернет профили на други лица! Ако са от приятелския ви кръг първо търсете връзка с тях по телефон или чрез личен контакт.

Често използвана схема са т.н. "романтични" измами. Търсят се жертви в онлайн сайтове за запознанства, но могат да се използват и социални мрежи или мейли, за да се осъществи контакт. "Ухажорите" печелят доверието ви, след това искат да им изпратите пари, подаръци или данни за банкови сметки/кредитни карти. Бъдете много внимателни колко и каква лична информация споделяте в социални мрежи и сайтове за запознанства. Компрометиращи материали, могат да бъдат ползвани за изнудване.

Не са загубили актуалност и телефонните измами. Получите ли обаждане от непознат за съдействие на полиция, разтърсващ разказ, молби за помощ или заплахи с последващи искания – предоставяне на пари или ценности, знайте, това е телефонна измама! Не се поддавайте, прекъснете връзката!

От МВР призовават: Бъдете предпазливи! Не се доверявайте! Не предоставяйте лични данни, пароли и данни за банкови сметки на други лица.

Снимка: Pixabay