Какво става в Google? Съкращават стотици хора, съоснователите на Fitbit напускат

Промени в хардуерните и инженерните екипи на компанията

11.01.2024 | 10:38 Редактор: Тодор Петров
Какво става в Google? Съкращават стотици хора, съоснователите на Fitbit напускат

Американският интернет гигант Google заяви, че съкращава няколкостотин служители в множество екипи, а съоснователите на Fitbit Джеймс Парк и Ерик Фрийдман също напускат компанията, докато тя продължава да свива разходите си, предава Ройтерс.

Google обяви, че ще се раздели със стотици работници в своето звено Voice Assistant, докато няколкостотин роли ще отпаднат и от хардуерния екип, отговорен за продукти като Pixel, Nest и Fitbit. По-голямата част от екипа за добавена реалност също ще бъдат освободени. Според компанията засегнати ще бъдат и стотици роли в основния инженерен екип.

Реорганизацията на определени екипи се случва в момент, в който компании като Microsoft и Google залагат на все по-активното използване на технологията за генеративен изкуствен интелект след успеха на ChatGPT на OpenAI.

Миналата година Google обяви, че планира да добави възможности с тази технология в своя виртуален асистент. Изкуственият интелект ще позволи на асистента да прави неща, като да помага на потребителите да планират пътувания или да наваксват с имейли, а след това да питат последващи въпроси.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС