Откриха кампуса "Гео Милев", който ще разработва натриево-йонни батерии

Той е част от Център за постижения по мехатроника и чисти технологии

13.12.2023 | 07:50 Редактор: Искра Ангелова

Нов лабораторен кампус "Гео Милев" беше открит на официална церемония във вторник. Той е част от Център за постижения по мехатроника и чисти технологии. Целта му е да предостави условия за провеждане на изследвания с цел подпомагане на прехода на България към зелена и енергоефективна икономика.

"Всички тези проекти имат потенциала да подобрят не само технологичните възможности, но и качеството на живот на гражданите на България и целия ЕС", каза председателят на Европейската комисия в България - Бойко Благоев.

"Ако всички ние не си дадем сметка, че тези лаборатории ще останат празни, ако не си променим подхода към учените - няма да успеем", заяви премиерът акад. Николай Денков.

В кампуса ще се разработват натриево-йонни батерии, които да заменят литиево-йонните.

"Натриево-йонните батерии са предназначени най-вече за съхранение на енергия на възобновяеми източници - нещо, което е от изключителна важност за страната в момента, имайки предвид "Мариците", коментира директорът на Института по обща и органична химия към БАН - проф. Радостина Стоянова.

Кампус "Гео Милев" притежава уникална за страната научна инфраструктура, разпределена в 20 новосъздадени и 10 обновени лаборатории.

"В тези лаборатории се намира съвременно оборудване - такова, каквото можете да видите и да използвате и извън България. В момента ние сме напълно конкурентоспособни на всички европейски страни по отношение възможности за извършване на научни изследвания", допълни проф. Стоянова.

"Тук влизат получаване, пречистване и съхранение на водород, което стана по-актуално във връзка с вредните емисии. Също така се разработва технологии за използване на отпадъчни продукти от различни производства, те се рециклират и се получават нови материали и по този начин се получава кръгова икономика, без излишни разходи", коментира ръководителят на проекта Национален център по мехатроника и чисти технологии проф. Пламен Стефанов.

Вижте повече в репортажа.