В Софийския университет откриха уникален технологичен кампус

Проектът ще подготвя млади изследователи в области като кръговата икономика и здравето на околната среда

12.12.2023 | 08:05 Редактор: Вяра Димова

В нова модерна база учени от два факултета на Софийския университет ще изследват и разработват технологии с приложение в ключови за зеления преход направления. В научноизследователския кампус "Лозенец" бяха открити шест лаборатории с уникално за страната оборудване.

С тържествена церемония беше открит Научноизследователски център по мехатроника и чисти технологии, в който екип от учени ще работи с ново и модерно оборудване.

"Това не беше лек проект нито за екипа за управление, нито за участващите, но накрая ние имаме резултат – той е нещото, което ни водеше през това време", каза ръководителят на кампус "Лозенец" проф. Тони Спасов.

"Това е поредна стъпка от голямата инициатива за център за изграждане на върхови постижения. Хубаво е, че във времето всички предвидени лаборатории се изграждат", посочи зам.-министърът на иновациите и растежа проф. д-р Георги Ангелов.

"За СУ това определено е придобивка. Кампус "Лозенец" се оформи като един модерен, европейски кампус, което дава съвършено различна визия и ни нарежда в посоките на съвременния свят, в челните търсения", заяви ректорът на СУ проф. Георги Вълчев.

Близо 30 учени от Софийския университет ще бъдат част от разработването на чисти технологии.

"Могат да се съчетаят чисти научни изследвания, фундаментали, провокирани от любопитството на изследователя, с такива, които носят директна полза", уточни проф. Спасов.

Кампусът представлява модерна база, която може да бъде използвана за подпомагане на бизнеса с иновации за развитие на кръгова икономика и нисковъглеродно производство.

Сред целите на проекта са подготовката на млади изследователи в приоритетни за страната области като кръговата икономика, социалното развитие и здравето на околната среда.

Вижте повече в репортажа.