Узаконяват биометричното наблюдение: ЕС с историческо решение за изкуствения интелект

Регламентът влиза в сила от 2025 г.

09.12.2023 | 14:11 Редактор: Елеонора Танева

Европейският съюз постигна историческо споразумение за закона за изкуствения интелект. Това поставя Европа на челна позиция, преди Съединените щати и Китай в регулацията на технологията.

След маратон от тридневни разговори Европейският парламент и страните членки постигнаха предварително съгласие как изкуственият интелект трябва да присъства в живота на европейците.

"Работихме заедно, за да имаме регламент, който зачита правата на човека в цифровата ера и който гарантира етиката и ценностите, които защитаваме в Европа", заяви държавният секретар за цифровизацията и изкуствения интелект Карме Артигас Бругал. 

Проектът има за цел да гарантира, че ползваните в ЕС системи с изкуствен интелект са безопасни и зачитат основните права и ценности, като същевременно създава благоприятна среда за инвестиции и иновации в сферата в Европа. Сред темите, за които е постигнато споразумение, е използването на биометрично наблюдение – то ще е само при издирване на жертви на престъпление.  Предвидени са и санкции за неспазване на правилата. 

"Имаме всички разпоредби, от които се нуждаем, обезщетението, от което се нуждаем, за да създадем доверие сред европейските граждани при взаимодействието с изкуствения интелект", коментира докладчикът за ЕП Драгош Тудораче.

Европейският парламент ще гласува закона следващата година, но в страните членки той ще влезе в сила най-рано през 2025 година.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: pixabay


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ива
преди 4 месеца
Те една система европейска нямат, тръгнали да решават кое как ще е.. Сигнализирай за неуместен коментар