Meta: Настоящите системи с изкуствен интелект са далеч от здравия разум

Фокусът на технологичната индустрия върху езиковите модели и текстовите данни не е достатъчен

04.12.2023 | 20:00 Редактор: Толя Стоянова
Meta: Настоящите системи с изкуствен интелект са далеч от здравия разум

Главният учен на Meta и пионер в технологията за дълбоко учене Ян ЛеКун заяви, че вярва, че настоящите системи с изкуствен интелект (AI) са на десетилетия от достигането на някакво подобие на чувствителност и здрав разум, които биха издигнали способностите им отвъд простото обобщаване на планини от текст по творчески начини.

Гледната му точка е противоположна на тази на главния изпълнителен директор на Nvidia Дженсен Хуан, който наскоро каза, че изкуственият интелект ще бъде "сравнително конкурентен" на хората след по-малко от пет години, като ще изпревари човека в множество умствено интензивни задачи, информира CNBC.

ЛеКун твърди, че изпълнителният директор на Nvidia може да спечели много от манията по изкуствения интелект.

"Има AI война и той доставя оръжията", допълва ЛеКун.

Според него сегашният фокус на технологичната индустрия върху езиковите модели и текстовите данни няма да е достатъчен за създаването на видовете усъвършенствани системи с изкуствен интелект, доближаващи се до възможностите на хората, за които изследователите мечтаят от десетилетия.

"Текстът е много лош източник на информация", коментира ЛеКун, обяснявайки, че вероятно ще са нужни 20 хил. години един човек да прочете количеството текст, което е било използвано за обучение на съвременни езикови модели.

"Обучете система на еквивалента на 20 хил. години материал за четене и те все още не разбират, че ако A е същото като Б, то тогава Б е същото като А", коментира той.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС