"Не, благодаря": Мобилна апликация саботира фирми, подкрепящи Израел

Кой стои зад приложението?

03.12.2023 | 18:00 Редактор: Толя Стоянова

Апликацията "No, Thanks" (Не, благодаря) призовава към бойкот на фирми, които подкрепят Израел. Тя се ползва съвсем лесно. Потребителите сканират баркода на даден продукт или въвеждат названието му. В рамките на секунди приложението им показва дали и в каква степен производителят "подкрепя Израел". След това на екрана се изписва "No, Thanks" - "Не, благодаря" - призив да не бъдат закупувани въпросните продукти.

Приложението направи своя дебют на 13 ноември. Досега (до 1 декември 2023) то е изтеглено над 100 000 пъти. В негативния списък, върху който е базирано то, влизат големи компании като Coca Cola, Nescafe и други – както личи от видеоклипове в TikTok и X. В момента компютърното приложение вече не може да бъде изтеглено от потребителите в Google Play Store. Апликацията обаче все още може да бъде свалена по заобиколни начини, предаде DW.

Кой стои зад приложението "Не, благодаря"? Според самата апликация това е Ахмед Башбаш. Авторът на "No, Thanks" в момента живее в Унгария. Той се представя като палестинец от Газа. Башбаш заяви в писмена форма пред DW, че е загубил брат си "в това клане" (става дума за войната на Израел срещу "Хамас" – б.ред.), както и че сестра му е починала през 2020 г., тъй като не е получила навреме лекарска помощ от Израел. Целта на бойкота чрез приложението по думите му е "случилото се с него да не сполетява и други палестинци".

Ахмед Башбаш e съставил списъка на компаниите, за които се смята, че подкрепят Израел, с помощта на уебсайтове като "Boycotzionsim" и "Ulastempat". Сред многобройните марки, които според операторите на уебсайта трябва да бъдат бойкотирани, присъстват световноизвестни като Adidas, McDonald's, Chanel, Netflix и Apple. В списъците присъстват и компании от всички видове индустрии - от хранителната, през козметичната, до доставчиците на стрийминг услуги. Някои дружества са включени, защото след 7 октомври са започнали съвместно кампания, чрез която са осъдили терористичната атака на "Хамас" срещу Израел.

Снимка: Pexels