Израел иска буферна зона в следвоенна Газа

Подновяването на боевете ще влоши още повече изключително тежката хуманитарна обстановка

02.12.2023 | 09:37 Редактор: Толя Стоянова
Израел иска буферна зона в следвоенна Газа

Израел е уведомил арабските държави, че иска буферна зона в следвоенна Газа. Сраженията в Ивицата Газа продължават втори ден, след като бяха възобновени след изтичането на седемдневното примирие между Израел и "Хамас". Ръководеното от групировката здравно министерство в ивицата Газа твърди, че само вчера са загинали над 170 души.

Израел е уведомил няколко арабски държави, сред които Египет, Йордания, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, че иска да създаде буферна зона от палестинската страна на границата с Газа, за да направи невъзможни бъдещи нападения откъм анклава, когато войната приключи.  Инициативата не означава автоматично скорошен край на израелската офанзива, но показва, че Израел се стреми да комуникира не само с традиционните арабски посредници като Египет и Катар, но и с други регионални играчи в желанието си да определи следвоенния облик на Газа.

Външнополитически съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, заяви пред Ройтерс, че планът се основава на тристепенен процес за бъдещето след "Хамас". По думите му, трите степени включват унищожаване на "Хамас", демилитаризиране на Газа и дерадикализиране на анклава.

Междувременно ООН предупреди, че подновяването на боевете ще влоши още повече изключително тежката хуманитарна обстановка. Организацията обяви също, че ще замени хуманитарния си координатор за палестинските територии Лин Хейстингс, след като Израел отказа да поднови визата ѝ. По-рано от израелското външно министерство заявиха, че са загубили доверие в координатора заради продължаващото ѝ мълчание по повод отговорността на "Хамас" за нападението на 7 октомври, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС