Южна Корея с шпионски сателит в орбита благодарение на SpaceX

Страната разчита на САЩ за космическа разузнавателна информация

02.12.2023 | 21:00 Редактор: Тодор Петров
Южна Корея с шпионски сателит в орбита благодарение на SpaceX

Една от ракетите на Илън Мъск изведе в орбита южнокорейски шпионски спътник, докато съперничеството между двете Кореи се разширява извън пределите на Земята.  

SpaceX Falcon 9, носеща първия разузнавателен сателит на Сеул, произведен в страната, стартира от базата на космическите сили Ванденберг в Калифорния в 10:19 ч. местно време в петък, според Министерството на отбраната на Южна Корея. Спътникът навлезе в орбита след успешно отделяне от ракетата 14 минути след изстрелването и също така осъществи първата си комуникация с наземна станция, се казва в изявление на министерството.

Изстрелването идва непосредствено след като миналия месец Северна Корея изведе в орбита първия си шпионски спътник, което позволи на режима на Ким Чен Ун да следи движението на американските войски в региона. 

Южна Корея разчита на САЩ за космическа разузнавателна информация, но сега се стреми да я допълни, като увеличи собствените си разузнавателни способности с поредица от изстрелвания, целящи извеждането на пет шпионски спътника в орбита до 2025 г. 

Япония иска да увеличи мрежата си от сателити за събиране на информация от пет на девет през следващите няколко години, за да наблюдава по-добре съседите си, въоръжени с ядрени оръжия, съобщи секретариатът на кабинета. Страната изстреля най-новия си разузнавателен сателит през януари.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕ