fallback

Yahoo! смени Google като търсачка по подразбиране за Firefox

20.11.2014 | 08:39

Yahoo! Смени Google като търсачка по подразбиране за браузъра на Firefox, съобщи Мариса Майер, цитирана от Bloomberg.

Главния изпълнителен директор на Yahoo търси нови партньорства в подкрепа на трафика и печалбите на уеб портала.

Google бе автоматичната опция за търсене на интернет браузера, разработен от Mountain View, базираната в Калифорния Mozilla Corp от 2004. Според договора от 19 ноември Google, Bing на Microsoft и други търсачки ще бъдат използвани като алтернатива, съобщи третият най-използван браузер Mozilla в блога си.

Майер, която оглави базираната в Сънивейл, Калифорния компания от две години, търси начин да увеличи бизнеса с търсене на Yahoo, който зависи от Microsoft в технологията си за търсене. Yahoo сключи договор с Yelp по-рано тази година за доставка на съдържание.

„В Yahoo дълбоко вярваме в търсенето – това е област на инвестиции, възможности и ръст за нас“, каза Майер в изявление. „Това партньорство ни помага да разширим нашия рийч в търсенето и ни дава възможност да работим по-тясно с Mozilla, за да намерим начин да променим и разширим търсенето, комуникацията и дигиталното съдържание“-

Услугата по търсене на Yahoo е под натиск. Делът на уебпортала в рекламните приходи в САЩ от търсене се очаква да се свие до 5,6% за 2014 от 6,1% миналата година според EMarketer Inc. Google запазва лидерство с над 70% от пазара от 2010 насам.

Според NetMarketShare Forefox също губи пазарен дял. През октомври Firefox имаше 14% дял от глобалния пазар в сравнение с 21% за Google Chrome и 58% за IE.

Mozilla съобщи, че договорът с Google ще се поднови, подходящ момент да направи оценка на възможностите си. Новата услуга на Yahoo се очаква да започне от декември. Китай и Русия ще получат локално базирани услуги по подразбиране.

 

fallback
Още от Техно
fallback