Рекордни продажби на автомобили на Toyota и прогноза за 50% по-висока печалба

Търсенето на нейните хибридни и конвенционални модели остава стабилно

01.11.2023 | 10:37 Редактор: Тодор Петров
Рекордни продажби на автомобили на Toyota и прогноза за 50% по-висока печалба

Японският производител на автомобили Toyota повиши прогнозата за оперативната си печалба с 50%, след като представи силен тримесечен отчет благодарение на по-слабата йена, която тласка нагоре приходите от износ поради стабилното глобално търсене на автомобили и подобряването на веригите за доставка, пише Bloomberg.

Акциите на най-големия автопроизводител по пазарен дял в света поскъпват с 4,7% в последния час от редовната търговия на борсата в Токио, подкрепени от решението на Toyota да изкупи обратно акции до 100 млрд. йени (660 млн. долара), или 0,44% от собствените си акции.

Компанията очаква оперативната ѝ печалба за фискалната година да достигне 4,5 трлн. йени спрямо предишните насоки за 3 трлн. йени.

Групата продаде безпрецедентните 5,6 млн. превозни средства в периода април-септември, с което Toyota се доближава до своята цел за 11,4 млн. продажби за цялата фискална година. По този начин компанията запазва лидерската си позиция на глобалния пазар.

Търсенето на нейните хибридни и конвенционални модели остава стабилно, дори когато конкурентите BYD Co. и Tesla Inc. поемат водеща роля в прехода към електрическа мобилност. Toyota се ангажира по-сериозно с електромобилите, като обяви във вторник, че инвестира още 8 млрд. долара в завод в Северна Каролина, който ще произвежда батерии за напълно електрически и плъгин хибридни модели.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС