Огнева мощ, мобилност, оцеляване: За какво плащаме като поръчваме "Страйкър"-ите

Има 18 различни варианта на бойната машина

08.10.2023 | 21:30 Редактор: Елеонора Танева
Огнева мощ, мобилност, оцеляване: За какво плащаме като поръчваме

Все по-близо сме до финалното решение за поръчка на 183 бронетранспортьора "Страйкър" от САЩ. Министерството на финансите съобщи, че няма проблем да дадем 1,376 млрд. долара за бойните машини.

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на бронетранспортьори "Страйкър" (Stryker), съобщи Пентагонът в началото на септември. 

За какво всъщност ще дадем тези пари.

Според Центъра за подпомагане на комплектуването на армията на САЩ "Страйкър" е осемколесна бронирана машина, която съчетава огнева мощ, мобилност на бойното поле, оцеляване и гъвкавост, с намалени логистични изисквания.

През 90-те години на миналия век американска армия решава, че се нуждае от по-мобилни ударни сили, които могат да бъдат разположени навсякъде по света само за няколко дни. Това означава, че се нуждаят от превозно средство, което да е добре въоръжено и бронирано, но същевременно да е сравнително леко и достатъчно малко, за да може да бъде превозвано от товарен самолет С-130.

За пръв път машините "Страйкър" се сражават в Ирак през 2003 г.

Според американската армия има 18 различни варианта на "Страйкър". Някои от тях се използват предимно за придвижване на пехотинците по време на бойни действия, докато други са проектирани да носят въоръжение като 120-милиметрови минохвъргачки за осигуряване на огнева поддръжка. Трети разполагат с 30-милиметрови или дори по-големи 105-милиметрови оръдия за директен обстрел на вражеските войски, пише БГНЕС.

Превозните средства "Страйкър" имат солидна бронирана защита, могат да развиват скорост от 96 км/ч, като разполагат с централна система за напомпване на гумите. Машината превозва пехотен отряд от девет души и екипаж от двама души. Базовият вариант разполага с дистанционна оръжейна станция с картечница М2, 50-ти калибър, или 40-милиметров гранатомет MK-19. Семейството бронирани превозни средства "Страйкър" набляга на производителността, като намалява логистичния отпечатък и свежда до минимум разходите за поддръжка.

Бойната машина може да бъде конфигурирана в редица различни варианти, включително такива за използване от инженери или като линейки.

Снимки: БГНЕС