Бюджетната комисия даде "зелена светлина" за купуването на 183 "Страйкър"-а

Пари в бюджета има, уверяват от МФ

05.10.2023 | 17:25 Редактор: Елеонора Танева
Бюджетната комисия даде

Бюджетната комисия в парламента одобри закупуването на нова бойна техника за българската армия. Предложението, което вчера бе гласувано и от водещата комисия по отбрана, представи ресорният министър Тодор Тагарев.

"Военни машини с комуникации и системи за бойно управление, с тренажори, подготовка на хората, логистично осигуряване, артилерийски боеприпаси и управляемо ракетно въоръжение за тях. Самите машини на база "Страйкър" са 183 броя от 6 различни вида в най-различни конфигурации и са такива, каквито в момента придобива американската армия. Освен това имаме 15 спомагателни машини", обясни Тагарев, цитиран от БНР.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев допълни, че в разговор с финансовия министър Асен Василев е получил уверението, че необходимите средства са налични в хазната. 

Комисията одобри и промени в Бюджета на Здравната каса, с които влизането на новата методика за закупуване на лекарства за онкоболните се отлага за февруари догодина.

"Основната цел - да не допуска злоупотреба с публични средства по отношение на разходите за лекарства, най-вече за онкоболни", обясни вносителят д-р Константин Ангелов от ГЕРБ - СДС.

Очакванията са, тъй като текстовете са съвсем кратки, в пленарната зала да бъдат гласувани на две четения последователно. Това ще бъде предложено в доклада на бюджетната комисия.

Снимка: БГНЕС