"Една бира, моля!" Рекордно търсене на роботи в Китай

Страната е на челно място в света по внедряване на машините

05.10.2023 | 17:16 Редактор: Елеонора Танева

Акциите на производителите на роботика в Китай бяха сред най-търсените в страната тази година, тъй като правителството и местните компании, увеличиха инвестициите.

Въпреки че роботите отдавна се използват в промишлени условия за повтарящи се задачи, Doosan Robotics е специализирана в роботизирани ръце, които работят заедно с хора и извършват задачи извън заводските помещения. Тези съвместни машини се използват за всичко - от приготвяне на кафе и пържено пиле до сервиране на бира и обработка на багаж на летище, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Doosan също така експериментира с изкуствен интелект с цел да направи своите роботи по-полезни. През август компанията сключва споразумение с Microsoft Corp. за използване на нейната услуга Azure OpenAI за система за управление на роботи, базирана на GPT. С интеграцията на GPT потребителят може да каже проста гласова команда за приготвяне на едно или две ястия, а роботът да определи оптимална последователност от задачи за завършване на храненето.

Страната, която има най-ниската раждаемост в света, вече е на първо място по внедряване на роботи в света, като за всеки промишлен робот се трудят 10 работници, според доклада "Световна роботика 2022" на Международната федерация по роботика.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС