Porsche и Audi откриха сериозен дефект в батерията, причинява има опасност от пожар

Засега производителите са изтеглили общо 6676 автомобила

12.09.2023 | 21:47 Редактор: Михаела Кирилова
Porsche и Audi откриха сериозен дефект в батерията, причинява има опасност от пожар

Дилърите на марките Porsche и Audi ще привикват в сервизите си притежателите на моделите Porsche Taycan и Audi E-Tron GT заради открит сериозен дефект, който може да се появи при батерията на част от автомобилите. Засега Audi и Porsche изтеглят 6676 автомобила.

В основата на проблема е възможен теч вътре в батерията, който може да доведе до искрене и съответно до риск от запалване и сериозен пожар. Audi и Porsche планират дилърите да проверят всяка кола и след това, ако се налага, да преминат към скъпата мярка за подмяна на цялата батерия с нова.

Porsche за първи път са разбрали за този проблем през 2022 г. поради доклади за "намалени стойности на изолация" в някои батерии на Taycan. В някои от тези случаи проникването на течност в батерията е било основният виновник. През септември 2022 г. беше компанията изиска от доставчика си на батерии да добави уплътнител Teroson при производството на батерии, за да коригира проблема.

Дилърите ще инспектират автомобилите и специално ще тестват за навлизане на течности в батерията. Ако тестът покаже „потенциал за изтичане, батерията ще бъде сменена“, казват Porsche и Audi. Засега няма докладвани случаи на тежки последици, включващи пожар, нараняване или смърт.

Повече по темата четете в automedia.investor.bg

Снимка: Pexels