Иновативен колан в автомобила премества пътника при рискова ситуация

Коланът задържа пътника по време на спирачната маневра

09.09.2023 | 13:10 Редактор: Елеонора Танева
Иновативен колан в автомобила премества пътника при рискова ситуация

Иновативен колан предоставя по-голяма защита в автомобилите. Предпазни колани на ZF са интегрирани в мрежата на колата и могат проактивно да позиционират пътниците преди да възникне потенциален сблъсък. 

При получаване на предупреждение за потенциално опасна ситуация, коланът премества пътника на седалката, което може да увеличи функционалността на системата за безопасност. В сърцето на системата е електромеханичен обтегач на колана ACR8, който може също така да намали провисването на колана или да предупреди водача с вибрации на платнената лента.

И двете системи за безопасност - предпазен колан и въздушна възглавница - работят заедно. 

Иновативният колан е свързан не само със сензори, но и със системата за автоматично аварийно спиране и премества пътника в правилната позиция и го задържа по време на спирачната маневра. При последващ удар се активира пиротехническо напрежение, което повишава ефективността на въздушните възглавници и предпазните колани.

ACR8 може да се използва и като тактилен сигнал, например за предупреждение или информиране на водача. Коланът може да "събуди" водача, когато е уморен, или при превключване от автоматично към ръчно управление, може да използва високочестотни пулсации от колана, за да предупреди водача, че трябва да поеме контрола отново. 

Четете повече по темата в automedia.investor.bg.

Снимка: pixabay