Аксесоарите, които подобряват комфорта и защитават автомобилите

31.08.2023 | 22:30 Редактор: Михаела Димитрова
Аксесоарите, които подобряват комфорта и защитават автомобилите

Това, което придава индивидуалност и стил на един автомобил са аксесоарите в него. Допълнителните светлини, луксозни джанти, боядисване и други подобрения по външния вид определено отличават всяка кола, но по-важно за комфорта и качеството на пътуване е оборудването на салона.

Някои дребни и незначителни на пръв поглед автоаксесоари могат да облекчат натоварването на водача при пътуване и да го направят по-приятно и удобно. Други могат да предпазят автомобила от посегателство и повреда, а трети просто да ви улеснят живота.

Във верига магазини за авточасти и аксесоари Avto.BIM.BG ще намерите богат асортимент от полезни аксесоари за кола. Фирмата работи с утвърдени производители на качествени продукти, за които може да се информирате и поръчате на: www.avto.bim.bg.

Стелки

Освен, че създават уют  на салона, стелките предпазват пода на салона от замърсяване и купето от корозия. Те улавят влагата и мръсотията от обувките и я задържат в себе си, като същевременно се почистват бързо и лесно.

Разнообразието от стелки за кола е огромно. Предлагат се стотици разновидности на мокетни и гумени стелки, предназначени както за салона, така и за багажника на колата.

Калъфи за волан и скоростен лост

Воланът е елементът в автомобила, който се държи постоянно при шофиране. Затова използването на автоаксесоар като калъф за волан в повечето коли е препоръчително. Това не е просто аксесоар, който придава на волана нов стил, но и подсигурява по-сигурното му и удобно захващане.

В зависимост от предпочитанията и нуждите може да се избере между калъфи от естествена или изкуствена кожа, текстилни и силиконови. Калъфите за волани се предлагат в различен цвят и форма.

Скоростният лост се използва непрекъснато по време на пътуване. В процеса на експлоатация, калъфът му се износва и най-често това е причината за подмяната му.

Освен акцент в интериора, калъфът предпазва от замърсяване скоростния лост. Един повреден и скъсан калъф е не само грозна гледка, но и предпоставка за неизправност в лоста на скоростите.

Калъфи за седалки

Те създават основното впечатление за салона на колата и предпазват тапицерията от износване и повреждане. Една качествена тапицерия може да промени интериора до неузнаваемост. Изборът е голям, изработват се от: полиестер, плюш,  тъкан текстил, велур, кожа и алкантар.

Освен това се предлагат и подгряващи и масажиращи седалки, които повишават комфорта при пътуване, а също и различни ергономични възглавници за гръб, за сядане и възглавници за врат.

Секретни болтове и гайки

Всеки притежател на автомобил знае, че отделни части от него са обект на посегателство, а най-уязвими са колелата. Затова са измислени болтове за джанти и гайки, които се монтират със специален, уникален ключ.

Поставянето на секретни болтове за джанти предотвратява нежеланото сваляне на колелата на автомобила и кражбата им.

За предпазване от кражба също се използват аларми, бастуни за заключване на волана и други приспособления, които могат да изплашат или забавят крадците.

Покривало за кола

Едно качествено покривало за кола не само предпазва автомобила от въздействието на околната среда, но и улеснява почистването и поддържането му.

Съществуват както цели, така и частични покривала, за багажник и за задната седалка на колата. По предназначение те са за предпазване от: дъжд, сняг, градушка, слънчевите лъчи и различни замърсявания.

Степента на защита е различна: от противоградно покривало до покривало за гараж и за домашни любимци, но ползата от тях винаги е голяма.

Различни стойки и поставки

Те се закрепват неподвижно и върху тях се поставят различни предмети по време на движение. Използват се за фиксиране на GSM, навигация, таблет, чаши, бутилки, храна и други предмети, които трябва да са в полезрението и под ръка при пътуване.

Органайзери

Те се предлагат както за багажното отделение, така и за прибиране на вещи в купето. Благодарение на тях всичко е подредено и организирано.

Освен  органайзери за съхранение се използват и мрежички за седалките, барчета, различни кукички за закачване и други приспособления.

Напоследък се предлагат и противоплъзгащи подложки за табло, където може да подредите необходимите ви дребни премети. Те се монтират неподвижно на таблото и имат противоплъзгаща повърхност, която задържа всичко на място.

Четки и прахосмукачки за кола

Прахосмукачките за кола работят на 12V и се включват обикновено в запалката. Възможно е използването и на преносими прахосмукачки на батерии.

Също практичен вариант за поддържане и почистване на интериора са четка за прах или валяк за мъх. С тях бързо ще почистите прах, трохи и други замърсявания от повърхностите в автомобила. Освен това са компактни и могат да съхраняват в купето, където винаги да са под ръка.

Много полезен за почистване на решетки и други труднодостъпни места е почистващия гел. Той прониква в тесни пролуки и успешно се справя с натрупания прах и замърсяване.

Автомобилът е мястото, в което повечето хора прекарват голяма част от времето си. Използването на автомобилни аксесоари може да превърне всяка кола в едно приветливо и удобно място без влагане на много средства и усилия.