Как да предпазим колата си от жегите?

Високите температури могат да повлияят зле на автомобила

06.08.2023 | 15:25 Редактор: Михаела Кирилова
Как да предпазим колата си от жегите?

В разгара на летните месеци жегата се превръща в огромен враг не само за нас, но и за автомобилите ни. Интензивните слънчеви лъчи създават редица проблеми, които могат да компрометират работа и дълголетието наколите. И тъй като повишаването на температурите става често срещано явление, важно е да разберете потенциалните щети, които летните горещини могат да нанесат на вашето превозно средство и да вземете необходимите предпазни мерки, за да го защитите.

Летните горещини могат да причинят няколко вида щети, поради което е важно да сте наясно с рисковете. Ето основните аспекти, които трябва да имате предвид.

Температурни прагове

Щетите по автомобилите обикновено възникват, когато температурите надвишат 32 градуса. Продължителното излагане на екстремна топлина може да доведе до различни проблеми и усложнения.

Уязвими части на превозното средство

Някои компоненти на автомобила са по-податливи на увреждане от топлина. Акумулаторът, гумите, ремъците, маркучите, охладителната система и интериорът са сред най-често засегнатите области. Силната топлина може да причини изпаряване на течността от батерията, което да доведе до повредата й. Може също така да ускори разграждането на гумата, увеличавайки риска от издухване. Ремъците и маркучите могат да станат крехки и податливи на напукване, потенциално причинявайки повреди. Освен това интериорът може да пострада от увреждане, включително избледняла тапицерия и напукани повърхности на таблото.

Повече по темата четете в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay