Късаме със синия талон, как шофьорите ще проверяват за санкции?

По ЕГН и име полицаите виждат дали сме изрядни шофьори

04.08.2023 | 18:49 Редактор: Елеонора Танева

Синият контролен талон отива в историята. Законовата поправка днес беше публикувана в Държавен вестник. А от понеделник промяната влиза в сила.

Така популярният досега син талон, който беше неизменна част от шофьорската книжка, от понеделник става ненужен. Албена Цокова прилежно носи талона в чантата си, но не знае колко контролни точки има и не вижда какъв е смисълът от този документ.

"Талонът е за точките на шофьора, но не съм го ползвала. При застраховките, които сключваме и когато подаваш евентуално за щета, застрахователите изискват този талон. При положение, че ще бъде отнет този талон, явно застрахователите също трябва да са запознати с тази промяна" коментира Албена. 

Тя е на мнение, че въвеждането на онлайн електронна система е стъпка напред.

"Колкото по-малко хартии се носят, толкова по-добре. Функцията му беше общо взето, когато ви направят акт, ви взимат талона и по този начин при следващо спиране от полицията той знае, че вече има акт. Така беше като я нямаше тази електронна система. Сега в момента в който се напише ЕГН и имената - излиза всичко за вас – дали имате акт, дали имате неплатени глоби. Така че този талон в момента е абсолютно ненужен", категоричен е управителят на СБА - Лозенец - Ивайло Славков.

Сега ще има въведена система и всеки индивидуално ще може да си проверява колко точки са му останали по електронен път. А водачите от понеделник ще носят един документ по-малко. 

"От понеделник го късате, той не е нужен вече като документ когато ви спрат на улицата за проверка", добави Ивайло Славков.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС