Недостатъчната електроенергия тревожи Мъск, зове за утрояване на производството ѝ

Към 2045 г. в САЩ тя няма да е достатъчна, сочат изчисленията на милиардера

01.08.2023 | 11:19 Редактор: Вяра Димова
Недостатъчната електроенергия тревожи Мъск, зове за утрояване на производството ѝ

Светът се стреми към електрификация на фона на целите за декарбонизация и борбата с климатичните промени. Илън Мъск се тревожи, че електроенергията няма да е достатъчна, а развитието на сектора е твърде бавно, пише The Wall Street Journal.

Милиардерът е изпълнителен директор на Tesla - водещият производител на електромобили, и за него наличието на достатъчно електроенергия е от ключово значение за бизнеса. Изчисленията му обаче сочат, че към 2045 г. електроенергията в САЩ няма да е достатъчна, взимайки предвид пиковете в потреблението около горещи вълни, както и нуждите на индустрията.

"Ще имаме нужда от повече електроенергия, отколкото смятате", коментира Мъск по време на конференция в Остин преди месец, привличайки вниманието на енергийните гиганти върху потреблението на електромобилите, изкуствения интелект и като цяло - икономиката, която ще бъде в един момент изцяло електрифицирана.

Енергийните компании в САЩ също отчитат нуждата от инвестиции в мрежата и производството, за да покрият растящото търсене. Системите трябва да станат зелени и по-устойчиви. Според изчисленията на одиторската компания Deloitte това ще струва общо 1,8 трилиона долара на най-големите компании в сектора до 2030 година, пише WSJ.

"Ако имате относително постоянно търсене, какъвто е случаят със САЩ в последните години, то е приемливо да продължавате да реализирате проекти, които отнемат много време", коментира Мъск.

Според него ситуацията се променя и е нужно утрояване на производствените мощности. Липсващата електроенергия го притеснява не толкова заради зеленото бъдеще, а заради факта, че могат да спрат развитието на индустрии като изкуствения интелект, които са много обещаващи.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС