Ето как да намалим абразията в спирачните дискове

Всичко е свързано със иновационна, допълнителна обработка на този елемент

19.06.2023 | 09:45 Редактор: Михаела Димитрова
Ето как да намалим абразията в спирачните дискове

Емисиите на прахови частици от износване на гуми и спирачки са сериозен екологичен проблем. Няколко проучвания изчисляват, че именно праховите частици от тези части от автомобила са отговорни за милиони смъртни случаи всяка година.

По-конкретно, значителна част от емисиите, до 25%, са свързани с абразията на спирачните дискове. Поради тази причина вече се прилагат нови процеси в производството на спирачни дискове, които значително намаляват това отрицателно въздействие.

Сивият чугун е най-популярния материал за производство на спирачни дискове за масовите автомобили. Той е евтин за производство и отговаря на всички изисквания на производителите. Спирачните дискове от чугун обаче имат слаба устойчивост на корозия и прекомерно износване по време на работа. Това създава фин прах, който е особено вреден за човека. За да се подобри работата на чугунените спирачни дискове, сега те се покриват с твърд метал чрез технология за студено пръскане.

С помощта на процеса на студено газово пръскане могат да се получат равномерни и много плътни покрития с необходимата дебелина. Обикновено това са метални покрития, чиито физични и химични свойства практически не се различават от свойствата на основния материал.

Повече по темата прочетете в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay