Предните стъкла на автомобили понякога крият тайни - ето какви са те

Съвременните автомобили имат доста "скрити функции"

13.04.2023 | 18:13 Редактор: Михаела Димитрова
Предните стъкла на автомобили понякога крият тайни - ето какви са те

Знаете ли, че почти 70% от автомобилите през последните години са оборудвани с атермични стъкла, които могат да пропускат светлина и топлина в купето в оптимални дози за водача и пътниците? Специалното разпръскване със сребърни йони не само помага да се поддържа температурата в автомобила, независимо от климатичните особености навън, но също така намалява степента на замъгляване и дори на замръзване.

И ако колата ви не е снабдена с видима антена за приемане на радио вълни, то трябва да знаете, че тя е скрита отново в предното стъкло. Антената, представена под формата на тънки метализирани нишки, може да се намери в много от ветроупорните стъкла на по-новите автомобили.

За да не убият шофьора и пътниците с фрагменти стъкло след злополука, предните стъкла се правят с помощта на специално гъвкаво фолио, интегрирано в стъклото. Именно то не позволява на стъклото да се пръсне, като се счупи и при удар то, за разлика от останалите стъкла, се поврежда само на най- засегнатите места, а парченцата остават залепени.

Повече по темата прочетете на automedia.investor.bg