"Уолстрийт Джърнъл": Instagram е най-често използваната мрежа от педофили

Непрекъснато проучваме как да предотвратим това, увериха от Meta

08.06.2023 | 22:24 Редактор: Вяра Димова

Една от най-популярните социални мрежи Instagram помага за свързването и популяризирането на огромна мрежа от профили, които поръчват и закупуват сексуално съдържание за непълнолетни. Това показва разследване на "Уолстрийт Джърнъл" и изследователи от Станфордския и Масачузетския университет. 

Педофилите отдавна използват интернет пространството, но разликата в случая е, че алгоритмите на Instagram насърчават интереса към незаконно съдържание. Социалната платформа, собственост на Meta, насочва педофилите към продавачите на незаконно съдържание чрез системи за препоръки. 

Оказва се, че в Instagram директно може да търсите хаштагове като #pedowhore и #preteensex. Тези тагове ви свързват с профили, ползвали тези термини. Те най-често съдържат материали с детски сексуален характер. 

В някои от профилите дори ви приканват да си "поръчате" конкретни действия. Включени са цени за видеоклипове на деца, които се самонараняват и снимки на непълнолетни, които извършват сексуални действия с животни. Ако заплатите подходяща цена, децата са на разположение и за срещи на живо. 

Популяризирането и разпространяването на сексуално съдържание с малолетни и непълнолетни нарушава правилата от Meta, както и законодателствата на редица страни. 

"Експлоатацията на деца е ужасяващо престъпление. Непрекъснато проучваме как да предотвратим това", увериха от компанията. 

По данни на компанията през последните две години са премахнати 27 педофилски мрежи. След разследването на "Уолстрийт джърнъл" в инстаграм са блокирани хиляди хаштагове, които сексуализират деца. От Схяшьжиьп увериха, че търсенията, свързани със сексуално насилие, са ограничени от системата. Работи се и по това алгоритмите да бъдат променени, за да не може педофилите да се свързват помежду си. 

Изследователи от Центъра за киберполитика към университета в Станфорд изготвят количествен анализ на функциите на Instagram, които помагат на потребителите да се свързват помежду си и да намират съдържание. Те успяват да идентифицират мащабни общности, които насърчават педофилията. 

Създадени са тестови профили за целта. Те преглеждат един единствен профил в Instagram и веднага са "уловени" от алгоритъма "предложени за вас", който им препоръчва предполагаеми продавачи и купувачи на детско сексуално съдържание. Последването само на няколко от тези препоръки е достатъчно, за да се "наводни" тестовият профил със съдържание, което сексуализира деца.

Използвани са хаштагове, свързани със секс с непълнолетни и така са открити 405 продавачи на педофилски материали. 112 от тези профили са имали общо 22 000 последователи, пише "24 часа".

Настоящи и бивши служители на Meta изчисляват, че педофилските профили са стотици хиляди, дори милиони. От компанията съобщиха, че активно се стремят да премахват тези потребители, като само през януари тази година за изтрили 490 хил. акаунта за нарушаване на политиките за безопасност на децата. 

Снимка: pixabay