Можем ли да монтираме филтър на охладителната система на колата?

Някои шофьори прибягват до такава инсталация, но това е опасно

29.05.2023 | 21:54 Редактор: Михаела Димитрова
Можем ли да монтираме филтър на охладителната система на колата?

Идеята за инсталиране на филтър в охладителната система на двигателя не е нова. Такива решения някога са били използвани при камиони, но не са пуснали корени при автомобилите. Въпреки това, някои собственици на обикновени автомобили все още използват този трик. А за това дали си струва да вградите филтър за охладителната система и до какво може да доведе такава надстройка, ви разказваме сега.

Филтърът, разположен в издръжлив метален корпус, улавя частици ръжда, гумени уплътнения и други замърсявания, които могат да влошат преноса на топлина и да доведат до прегряване. Вътре в този консуматив, в допълнение към хартиения материал, има и малко отделение с гранули, което още повече пречиства антифриза.

Водачите на камиони често поглеждат през "стъклото", за да разберат колко мръсотия се е събрала. Обикновено вътре има достатъчно боклук, така че собствениците на автомобили, виждайки този резултат, решават да монтират такъв филтър и на колата. В крайна сметка, колкото по-чиста е системата, толкова по-добре. Но какъв консуматив да сложим? Определено няма да се побере такъв от камион, затова се използва обикновен горивен филтър.

Повече прочетете на automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay