Вреди ли на автомобила ни продължителният престой на слънце през лятото?

Престоят е по-опасен за употребявани коли

21.05.2023 | 15:25 Редактор: Петя Кръстева
Вреди ли на автомобила ни продължителният престой на слънце през лятото?

По време на настъпващия сезон на отпуските много от шофьорите използват други методи на транспорт и оставят колите си на паркинга за няколко седмици или повече. През това време автомобилите им стоят неподвижни, припичат се на слънце и се покриват с прах. И когато собствениците им се завърнат, остават неприятно изненадани. 

Първоначално, след като бъде стартиран двигателят, той започва да тресе, да "киха" и да прекъсва, а управляващата електроника показва грешка и предупреждение за проверка на мотора. Какво означава това и какви щети могат да възникнат в двигателя, ако колата стои неподвижно дълго време?

Мръсотия в двигателя

Дългият престой е вреден за всяко превозно средство, включително новото. През времето, прекарано без движение, металните части губят смазка, която отива в долната част на двигателя или скоростната кутия. И при чести температурни колебания, които по време на дневна топлина и сутрешни студове могат да достигнат 10-15 градуса, има активно оросяване не само по каросерията, но и вътре в техническите възли. Следователно частите без масло могат да започнат да се окисляват при контакт с вода.

Престоят е по-опасен за употребявани автомобили, в чиито двигатели отдавна са се натрупали отлагания, свързани с възрастта. 

Четете повече по темата в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay