Как да настроите звука на телевизора, за да чувате диалога

19.05.2023 | 09:00 Редактор: Вяра Димова
Как да настроите звука на телевизора, за да чувате диалога

Едно от най-изнервящите преживявания пред телевизора е да не чувате ясно какво казват героите, докато гледате хубав филм. И да, това може да се случи дори пред чисто новия ви, невероятен телевизор. Защото тайната на качествения звук не се крие само в използваната технология, но и в настройките, които трябва да направите.

Прочетете как да настроите перфектен звук на диалога веднъж завинаги и да се насладите на любимите предавания и филми само в няколко прости стъпки.

1. Включете на подходящо предаване

Няма как да настроите добре звука на диалога, ако в момента по телевизията върви музикален клип. Затова първата ви задача е да пуснете канал с подходящо предаване – новини, филм или шоу, според това какво не успявате да чуете добре.

2. Открийте настройките на звука

Първата ви работа след това е да откриете откъде се настройва звукът. Обикновено за тази цел трябва просто да натиснете копчето за Меню на дистанционното, след което да влезете в подменюто Звук, Аудио или нещо подобно.

3. Проверете готовите режими

Всички съвременни телевизори разполагат с предварително зададени готови режими, предназначени за различни цели – за игри, за музика, за филми, за новини, за говор и др. Разгледайте какви режими предлага вашият телевизор и ги изпробвайте един по един, докато чуете наистина добре думите на говорещите.

Имайте предвид, че качеството на звука зависи не само от технологиите в телевизора, но и от стаята, в която се намира той – от това как се отразява в предметите наоколо и как стига до ушите ви на мястото, от което гледате. Така че не се учудвайте, ако режимът за говорене не се окаже най-приятен за вашите уши. Просто оставете този, който наистина ви позволява да чувате ясно думите.

4. Опитайте допълнителни функции

Докато разглеждате готовите режими, важно е да помните, че те също могат да бъдат подобрени. Телевизорите често имат допълнителни функции като усилване на басите, нощен режим или съраунд, които заглушават думите в полза на музиката от фона.

Превъртете функциите в подменюто за звуци, за да проверите дали вашият телевизор предлага такива възможности. Ако са включени, изключете ги и опитайте наново готовите режими, за да усетите подобрението.

5. Направете си персонални настройки

Всеки телевизор позволява да си направите свои собствени настройки на звука. Някои модели дават възможност дори да ги запишете, за да ги използвате наготово по-нататък като програмиран режим.

Персоналните настройки на звука са за по-напреднали или за по-критични към звука зрители. Може да не е лесно да ги направите добре, защото ще се наложи да постигнете подходящ баланс между няколко настройки. Но винаги можете да опитате, а ако не се получи, просто се върнете към някой от предварително зададените режими и всичко ще бъде наред.

За да направите подходящи настройки на речта на телевизора, препоръчваме да намалите басите (ниските звуци) – те са подходящи за музика и игри, но заглушават човешката реч. Можете също леко да усилите високите честоти, с което думите ще станат по-разбираеми.

Когато сте готови с настройките, просто натиснете бутона за запазване на настройките, излезте от менюто и се насладете на диалога на екрана.