Мистериозно НАСА отложи втората търговска мисия на Axiom Space до МКС

Изстрелването беше планирано за 9 май

03.05.2023 | 07:12 Редактор: Вяра Димова
Мистериозно НАСА отложи втората търговска мисия на Axiom Space до МКС

НАСА отложи втората търговска мисия на Axiom Space с астронавти до Международната космическа станция (МКС). Все още се избира нова дата, съобщиха от агенцията в профилите си в социалните медии. Изстрелването на "Аксиом-2" беше планирано за 9 май.

"НАСА, Axiom Space и SpaceX са в процес на определяне на най-подходящата налична дата за мисията Axiom-2 до МКС. Вече не обмисляме изстрелване в началото на май", се казва в съобщението. Причините за отлагането не се посочват.

Втората мисия на Axiom Space трябва да включва четирима души: бившата астронавтка на НАСА Пеги Уитсън, предприемачът Джон Шофнър и саудитските астронавти Раян Барнауи и Али Ал Карни. Предвижда се те да прекарат 10 дни на МКС, предаде БГНЕС.

Първата мисия на "Аксиом-1" се състоя през април 2022 г. Тя също беше планирана за 10 дни, но беше удължена със седмица поради лошото време на площадката за кацане във Флорида. Медиите съобщиха, че цената на полета за всеки от четиримата членове на екипажа е била 55 млн. долара. В бъдеще се планира подобни полети да се провеждат два или три пъти годишно.

Снимка: БГНЕС