Служителите на Samsung няма да използват инструменти с AI - ето защо

Решението е взето, след като станало ясно, че служители са качвали чувствителен код в платформата

02.05.2023 | 11:45 Редактор: Михаела Димитрова
Служителите на Samsung няма да използват инструменти с AI - ето защо

Samsung Electronics Co. ще забрани на служителите си да използват популярни инструменти с генеративен изкуствен интелект като ChatGPT, след като стана ясно, че нейни служители са качвали чувствителен код в платформата, което ще попречи на разпространението ѝ на работното място.

Базираната в Сувон, Южна Корея, компания уведоми служителите на едно от най-големите си подразделения в понеделник за новата политика чрез бележка, разгледана от Bloomberg News.

Според документа компанията е загрижена, че данните, предавани на такива платформи за изкуствен интелект, като Google Bard и Bing, се съхраняват на външни сървъри, което затруднява извличането и изтриването им, и в крайна сметка могат да бъдат разкрити на други потребители.

Миналия месец компанията проведе проучване относно вътрешното използване на инструменти за изкуствен интелект и заяви, че 65% от анкетираните смятат, че такива услуги представляват риск за сигурността. По-рано през април инженерите на Samsung са изпуснали вътрешен изходен код, като са го качили в ChatGPT, според бележката. Не е ясно какво е включвала информацията.

Междувременно компанията създава свои собствени вътрешни инструменти с изкуствен интелект за превод и обобщаване на документи, както и за разработване на софтуер. Тя работи и по начини за блокиране на качването на чувствителна фирмена информация във външни услуги. 

Повече по темата прочетете в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com