Спрей, фолио, изкривяване на номера...Можем ли да излъжем камерите за скорост?

Експерти посочват защо някои "предложения" не работят

06.04.2023 | 11:05 Редактор: Михаела Димитрова
Спрей, фолио, изкривяване на номера...Можем ли да излъжем камерите за скорост?

В интернет е пълно със съвети за избягване на неприятности с камерите за скорост на пътя. Освен че са незаконни, те не са и ефективни. Експерти посочиха някои от най-фрапиращите "предложения" и обясниха защо те не работят. 

1. Спрей, фолио и CD

Пръскането на регистрационната табела с лак за коса или със "специален" спрей, продаван в интернет, не помага. Същото се отнася и за поставянето на CD (компакт-диск), който трябва заслепи камерата, както и за покриването на номера с прозрачно фолио. Новите радари са достатъчно ефективни, за да противодействат на всичко това.

2. Изкривяване на номера

Някои "специалисти" твърдят, че изкривяването на номера ще попречи на радара да го разчете, тъй като част от символите няма да се виждат ясно. Тук има няколко неща, с които шофьорът трябва да е наясно. Първо, движението с увреден номер може да привлече вниманието на полицията и да донесе глоба. И второ, системата лесно може да открие нарушител на правилника и само по част от номера на автомобила му.

3. Високата скорост не позволява заснемане

Новите радари, използвани от полицията навсякъде в Европа, отчитат до 300 км/ч (а в някои държи и повече), така че опитът за преминаване покрай устройството с висока скорост е нищо друго освен безразсъдно и глупаво. Повечето коли по пътищата няма как да развият подобни скорости, а дори и да могат, шофьорите им не са пилоти от Формула 1.

Повече по темата прочетете в automedia.investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR