Европол предупреди: Престъпници ще мамят с ChatGPT

Престъпниците да го използват, за да "ускорят значително процеса на проучване" в области, за които не знаят нищо

27.03.2023 | 21:45 Редактор: Вяра Димова
Европол предупреди: Престъпници ще мамят с ChatGPT

Престъпниците ще се възползват от изкуствен интелект като ChatGPT за извършване на измами и други киберпрестъпления, предупреди европейската полицейска агенция, предадено от АФП.

От фишинг до дезинформация и зловреден софтуер - бързо развиващите се способности на чатботовете ще бъдат използвани не само за подобряване на човечеството, но и за измами, се казва в нов доклад на Европол.

Създаден от американския стартъп OpenAI, ChatGPT се появи през ноември и бързо бе използван от потребители, изумени от способността му да отговаря ясно на трудни въпроси, да пише сонети или код и дори да полага изпити.

"Потенциалната експлоатация на този вид системи с изкуствен интелект от престъпници дава мрачна перспектива", заяви базираният в Хага Европол.

Новата "Лаборатория за иновации" на Европол разгледа използването на чатботове като цяло, но по време на поредица от семинари се съсредоточи върху ChatGPT, тъй като той е най-известният и най-широко използваният, заявиха още от там, цитирани от БГНЕС.

Престъпниците могат да използват ChatGPT, за да "ускорят значително процеса на проучване" в области, за които не знаят нищо, установи агенцията.

"Изключително важно е да се повиши осведомеността по този въпрос, за да се гарантира, че всички потенциални пропуски ще бъдат открити и затворени възможно най-бързо", подчертаха от Европол. 

Снимка: pixabay